Ont i bröstryggen

Ont i bröstryggen

Ont i bröstryggen

Ont mellan skulderbladen – Ont i bröstryggen

Ont mellan skulderbladen, smärtor i din bröstrygg kan uppstå av flera olika anledningar. Många av dina muskler som kan bli överbelastade sitter i detta område. Även smärtor som uppkommer från sjukdomar i invärtes organ lokaliserar sig ständigt likt smärta i bröstryggen.

Då det är vanligt att smärta från sjukdomar i invärtes organ förlägger sig i bröstryggen är det väldigt viktigt att utesluta detta. Det gör man genom att gå igenom din sjukdomshistoria, samt att göra en ordentlig manuell undersökning. I undersökningen söker man vanliga symtom som inte kommer från invärtes organ, samt frånvaro av vanliga symtom som uppkommer vid sjukdomar mot dina invärtes organ

Ont i bröstryggen

Buktande disk och ont mellan skulderbladen

Diskarna sitter mellan kotorna och fungerar som stötdämpare, samt ger möjlighet till rörelse mellan kotorna. Bakom diskarna löper ryggmärgen som är omsluten av en hinna, ryggmärgshinnan. En konflikt mellan disken och ryggmärgshinnan kan skapa smärta mellan skulderbladen.

Akut insättande smärta kan ske efter exempelvis ett lyft, eller en hastig vridning. Smärtan förvärras oftast av aktivitet och avlastas vid vila. Ibland är man fixerad i samma position och vill helst inte röra sig det minsta. Smärtan förläggs antingen ensidigt eller på båda sidor av din bröstrygg, samt kan även stråla fram längs med revbenen mot magen och bröstkorgen. Att ta ett djupt andetag kommer kunna göra väldigt ont.

En mer långsamt insättande smärta är inte lika påtaglig. Du blir inte heller fixerad i en viss position. Smärtan uppträder till och från och sitter antingen centralt i bröstryggen eller på ena sidan. Du märker en tydlig skillnad av smärtan om du är i aktivitet eller inte. Vissa rörelser kommer att förstärka din smärta, oftast vridningar.

Ensidig smärta som förlägger sig längs med ett av dina reven tyder på att en nervrot är påverkad. Smärtan kan gå runt hela din bröstkorg fram till bröstbenet. Denna smärta uppkommer då du rör på överkroppen.

 

Diskbuktning

Ont i ryggen på grund av diskbuktning.

 

Om du får myrkrypningar i dina fötter då du tittar neråt med ditt huvud tyder det på att disken trycker så mycket bakåt att den får kontakt med ryggmärgen. Uppsök omedelbart läkare om detta skulle ske.

 

Smärta över bröstbenet

En buktande disk i den övre regionen av bröstryggen kan förlägga smärta enbart fram över bröstbenet. Denna smärta ökas ofta om du tittar neråt med huvudet.

Inflammation i leden mellan bröstbenet och nyckelbenet kan uppstå. Smärtan är mest påtaglig på morgonen. Du blir röd, svullen och öm över leden. Detta besvär är känt som Tietzes syndrom.

Tietzes

Revbensfraktur och ont mellan skulderbladen

Smärta uppstår efter ett trauma mot bröstkorgen. Då du tar ett djupt andetag kommer det att smärta kraftig. Samtliga rörelser som involverar muskler som fäster in mot revbenet du har fått en fraktur i kommer att smärta. En ömhet kommer inte bara att finnas rakt på frakturen, om du trycker på ditt revben en bit bort från frakturen kommer även detta att skapa en smärta. Vanligast är att smärtan sitter på utsidan av bröstkorgen.

 

Sträckning av musklerna mellan revbenen

Ett trauma mot din bröstkorg kan resultera i en sträckning av dessa muskler. En ömhet som sitter kvar efter en läkt revbensfraktur kan även den bero på en skada på musklerna mellan revbenen. Du har en lokal smärta mellan revbenen, snarare än mitt på som är fallet vid en fraktur.

Intercostal pain

Knäppningar och ont mellan skulderbladen

Om det knastrar lätt runt skulderbladet då du rör på det, beror det troligen på ärrbildning i glidytan mellan skulderbladet och bröstkorgen. Så länge knäppningarna inte skapar någon smärta är detta inget du behöver oroa dig över. Om knäppningarna orsakar dig smärta kan detta ibland avhjälpas med tvära friktioner över ärrbildningen.

Har du ont mellan skulderbladen? Du är välkommen boka en naprapatbehandling på City-Kliniken i Göteborg för en bedömning.

Se alla våra behandlingar

Boka en behandling